Saturday, January 1, 2011

Επιβλαβείς χημικές ουσίες που περιέχονται στα κοινά προιόντα στοματικής υγιεινής και πρέπει να αποφεύγονται.


Aφριστικοί παράγοντες(Sodium Lauryl Sulphate)

Sodium Lauryl Sulphate

H μεγαλύτερη ανησυχία των επιστημόνων είναι σχετικώς με το sodium lauryl sulphate, μια αφριστική χημική ουσία(σαπούνι) που βρίσκεται περίπου στο 90% των προιόντων ατομικής φροντίδας που διατίθενται στην αγορά.
Είναι γνωστό επίσης με τα ονόματα Sodium Dodecyl Sulfate(SDS), Dodecyl Sodium Sulfate(DSS),Lauryl Sodium Sulfate(LSS), Sodium Laureth Sulfate(SLES), Sodium Laurel Sulfate(SLS) και Sulfuric Acid Monododecyl Ester Sodium Salt.
Σε ορισμένα προιόντα μπορεί να αναφέρεται σαν "coconut oil" επειδή στην αυθεντική του μορφή προέρχεται από την καρύδα. Ωστόσο,το καθαρό,φυσικό και μη-επεξεργασμένο coconut oil δεν είναι SLS.

Προκαλεί πρόωρη απώλεια των μαλλιών
Το SLS έχει ενοχοποιθεί για πρόωρη απώλεια των μαλλιών τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες και μπορεί να είναι η αιτία γρήγορης λέπτυνσης των τριχών.Επειδή είναι ιδιαίτερα καυστικό, διαβρώνει τον θύλακο των τριχών και διαταράσσει την ικανότητα ανάπτυξης νέων τριχών. Η απομάκρυνση αυτής της χημικής ουσίας, οδηγεί γρήγορα στην αποκατάσταση στην φυσιολογική λειτουργία του θυλάκου των τριχών.
Το SLS επίσης εμπλέκεται στον ερεθισμό του δέρματος της κεφαλής,σε πρόκληση εκζέματος, πυτιρίδας και άλλων δερματικών καταστάσεων.

Προκαλεί βλάβη στα μάτια των παιδιών
Αυτή η χημική ουσία φαίνεται πως βλάπτει τη δημιουργία πρωτεινών στους ιστούς των ματιών μικρών ζώων, προκαλώντας έτσι σοβαρή ανησυχία για την πιθανότητα δυσπλασίας των ιστών του ματιού και τύφλωσης των νεογνών και των παιδιών.
Σε μελέτες σε ζώα, η είσοδος και η πρόσληψη του SLS είναι πολύ μεγαλύτερη στους ιστούς των ματιών νεογνών και μικρών ζώων, συγκριτικά με ενήλικα ζώα και παρουσιάζει " είσοδο στα μάτια, καθώς επίσης στους συστηματικούς ιστούς(εγκέφαλο,καρδιά,συκώτι,κ.λ.π.)". Το SLS επίσης δείχνει μακροχρόνια συγκράτηση στους ιστούς, μέχρι και επτά ημέρες μετά την εφαρμογή ακόμη και μιας σταγόνας(1). Η ερευνήτρια Keith Green της Ιατρικής Σχολής της Georgia(ΗΠΑ), αναφέρει ότι το SLS επιβραδύνει το χρόνο επούλωσης του κερατοειδούς χιτώνα των ματιών και εκφράζει ανησυχίες για την πρόκληση καταράκτη.
Αναφέρει, " Υπάρχει άμεση βεβαιότητα σχετικά με την είσοδο αυτών των χημικών στα μάτια και άλλους ιστούς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα παιδιά...η έκθεση στο SLS οδηγεί σε συγκέντρωση στους ιστούς των ματιών, μια διαδικασία που αναστέλλει την επούλωση και έχει μακροχρόνιες παρενέργειες ". H Dr. Green συμπεραίνει ότι η έκθεση στο SLS προκαλεί διαταραχές ανάπτυξης των ματιών στα παιδιά και επειδή το SLS απορροφάται συστηματικώς μέσω του δέρματος,για να προκαλέσει τη βλαπτική του δράση δε χρειάζεται να εισαχθεί κατ' ευθείαν στα μάτια.

Αν ψάξετε στα ράφια των supermarkets και διαβάσετε τις ετικέτες θα διαπιστώσετε ότι το SLS είναι το κύριο συστατικό των περισσότερων εμπορικών σαμπουάν ακόμη και εκείνων που προορίζονται για χρήση από νεογνά.

Προκαλεί βλάβη του δέρματος
Οι επιστήμονες γνωρίζουν χρόνια τώρα ότι το SLS είναι ισχυρή βλαπτική ουσία του δέρματος και το χρησιμοποιούν σε εργαστηριακές μελέτες για πρόκληση δερματίτιδας εξ' επαφής. Έχει την ικανότητα να διεισδύει και να διαταράσσει τον φραγμό του δέρματος,βλάπτοντας την λειτουργία του καταστρέφοντας τα κυτταρά του,αυξάνει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε διάφορες τοξίνες και αλλεργιογόνα, προκαλεί ξηρότητα του δέρματος και οδηγεί σε σοβαρές βλάβες αυτού.
Σε διάφορες μελέτες, συγκαταλέγεται στις τοξικές για το δέρμα ουσίες. Σε άτομα με σμηγματόροια και έκζεμα, το SLS αυξάνει τα προβλήματα.

Σύμφωνα με το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Journal of Investigative Dermatology,το SLS προκαλεί βλάβη του δέρματος και των μαλλιών, περιλαμβάνοντας σπάσιμο και σοβαρή φλεγμονή των ιστών της δερμο-επιδερμίδος,ασκώντας εκφυλιστική επίδραση στις κυτταρικές μεμβράνες.

Toξικότητα του SLS και καρκίνος
Το SLS έχει τάση να αντιδρά χημικώς με άλλα συστατικά των προιόντων ατομικής φροντίδας(ιδιαίτερα των Diethanolamine,Triethanolamine και Monoethanolamine-DEA,TEA,MEA-)οδηγώντας σε δημιουργία ισχυρά καρκινογόνων ουσιών,όπως νιτρικών και της ουσίας NDELA, μιας νιτροζαμίνης και δυνητικού καρκινογόνου. Σύμφωνα με μια αναφορά του Οργανισμού Φαρμάκων και τροφίμων των ΗΠΑ, το λούσιμο των μαλλιών με ένα σαμπουάν που περιέχει αυτή τη νιτροζαμίνη μπορεί να οδηγήσει στην αποροφησή της σε επίπεδα υψηλότερα ακόμη και από εκείνα που προκύπτουν από την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν νιτρικά(αλλαντικά κ.α.). Ο ίδιος Οργανισμός πρόσφατα προειδοποίησε τους κατασκευαστές σαμπουάν για τα υψηλά επίπεδα δημιουργίας διοξινών στα προιόντα που περιέχουν SLS(οι διοξίνες είναι επίσης επικίνδυνα καρκινογόνα).
Κατά πόσο μια συσκευασία ενός προιόντος ατομικής φροντίδας περιέχει ή όχι αυτά τα ισχυρά καρκινογόνα μπορεί να διαπιστωθεί μονάχα με ειδικούς εργαστηριακούς ελέγχους.

Toξικά προιόντα στοματικής υγιεινής
Από τον όγκο των επιστημονικών εργασιών σχετικά με την τοξικότητα, καρκινογόνο δράση και άλλες επιβλαβείς δράσεις του SLS, είναι σαφές ότι αυτές δεν περιορίζονται μόνο στο δέρμα. Δυστυχώς το SLS είναι τόσο συνηθισμένο όσο και επικίνδυνο.
Αν ψάξετε στα ράφια των super markets και διαβάσετε προσεκτικά τις ετικέττες των προιόντων στοματικής υγιεινής θα διαπιστώσετε ότι το SLS περιέχεται στα περισσότερα από αυτά. Το ρίσκο για την υγεία σας που αυτό αντιπροσωπεύει είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό από την γρήγορη είσοδο και διασπορά του SLS στον οργανισμό, τη μακροχρόνια συγκράτηση αυτού στην καρδιά,στο συκώτι και στον εγκέφαλο. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι τα ούλα του στόματος είναι ο γρηγορότερος τρόπος εισόδου των χημικών ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος,παρακάμπτοντας το πεπτικό σύστημα.

Περιέχεται στην πλειοψηφία των προιόντων στοματικής υγιεινής(οδοντόπαστες,στοματικά διαλύματα,sprays στόματος) σαν ένας καθαριστικός παράγοντας(προσδίδει την ιδιότητα του αφρισμού). Ενώ είναι αποτελεσματικό για τον καθαρισμό των δοντιών, καταστρέφει την στιβάδα της βλεννίνης(mucin) που καλύπτει και προστατεύει τους μαλακούς ιστούς της στοματικής κοιλότητος,εκθέτοντας το υποκείμενο επιθήλιο και κάνοντας αυτό περισσότερο ευάλωτο σε εξωγενείς ερεθιστικούς παράγοντες και αλλεργιογόνες ουσίες.

H έρευνα δείχνει ότι η χρήση προιόντων στοματικής υγιεινής με SLS αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης ελκωτικών αλλοιώσεων[αποφλοίωση του στοματικού βλεννογόνου(oral mucosal desquamation)] στο στόμα και η διακοπή χρήσης αυτών έχει ως αποτέλεσμα την μείωση ή ακόμη και την εξαφάνιση των αλλοιώσεων.

H υποτροπιάζουσα αφθώδης εξέλκωση του στοματικού βλεννογόνου είναι συνήθης, επώδυνη κατάσταση του στόματος.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι υποτροπές προλαμβάνονται με την αποφυγή αλλεργιογόνων τροφών. Ορισμένα άτομα με αφθώδεις εξελκώσεις παρουσιάζουν ανεπάρκεια σιδήρου, ψευδαργύρου, φολικού οξέος ή βιταμίνης Β12 και η αντιμετώπιση αυτής της ανεπάρκειας μπορεί να προλάβει την υποτροπή των εξελκώσεων του στοματικού βλεννογόνου.

O αριθμός των νέων ελκωτικών αλλοιώσεων που εμφανίζονται είναι σχεδόν 64% μικρότερος όταν χρησιμοποιείται οδοντόπαστα χωρίς SLS.

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ακόμη γιατί αυτή η τόσο επικίνδυνη χημική ουσία χρησιμοποιείται σαν συστατικό κάθε προιόντος που κατασκευάζεται για να έλθει σε επαφή με το δέρμα.

'Αλλοι αφριστικοί παράγοντες που πρέπει να αποφεύγονται είναι οι, Cocamido Propyl Betaine(CPB), Sodium Lauroyl Glutamate(SLG) και Sodium Methylcocoyl Taurate(SMT) και Ammonium Lauryl Sulfate(ALS).

Τώρα αφού γνωρίζεις τους κινδύνους, τι πρέπει να κάνεις?

- Διάβασε προσεκτικά τις ετικέττες των προιόντων ατομικής φροντίδας που αγοράζεις.
- Απέφυγε κάθε προιόν που περιέχει αυτή την τόσο βλαπτική ουσία.
- Ιδιαίτερα εάν έχετε παιδιά βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε σαμπουάν, οδοντόπαστες και στοματικά διαλύματα που περιέχουν SLS.
- Αντικαταστείτε τα προιόντα που περιέχουν SLS με αντίστοιχα χωρίς αυτή την επικίνδυνη ουσία.
- Εάν υποφέρεις από συχνή εμφάνιση ελκών του στόματος(σαν άφθες),διέκοψε τη χρήση των προιόντων στοματικής υγιεινής που περιέχουν SLS και θα δείς άμεση ανακούφιση από το προβλημά σου.


πηγές

http://www.mastiha-rd.gr/oralcareproducts_foam_greek.html

http://www.4hair.gr/viewtopic.php?f=29&t=901&start=10

No comments: